Curatenia casei este de obicei o activitate destinata femeii. Ea este cu atat mai complexa cu cat casa si familia sunt mari. Ni s-a inoculat ideea din mosi stramosi ca ar fi ceva plictisitor care ia mult timp si ca femeia este responsabila. Dar de ce nu ne gandim ca putem folosi timpul in care facem curatenie facand si ceva care ne relaxeaza, ca daca avem o rutina bine stabilita nu dureaza mult si ca putem implica toti membrii familiei in asta? Parca suna mult mai bine, nu?
In primul rand curatenia este plictisitoare daca noi o facem asa. Daca te gandesti la procesul in sine, ci nu la feeling-ul de dupa, normal ca nu ai nicio tragere de inima sa incepi. In plus ca sa treaca timpul mai repde poti asculta muzica sau un audiobook. Eu ascult de obicei interviuri, conferinte sau clipuri Q&A pe Youtube. In felul asta nici nu stii cand trece timpul si ramai si cu o informatie noua. Important este sa incepi curatenia gandindu-te cat de bine te simti cand ai casa curata, ordonata. La final aprinzi o lumanare, pui o muzica relaxanta, bei un pahar de vin sau un ceai si faci o baie lunga. Sau un dus scurt daca ai copii 🙂 Eu mi-am facut un ritual, de obicei are altcineva grija de copil ca dupa o zi de treaba, sa ma pot rasfata si eu putin.
Pentru o rutina care sa functioneze pentru tine si familia ta, trebuie sa experimentezi ca sa vezi ce vi se potriveste. Totul difera in functie de cate camere ai, la ce esti mai exigenta pana la cat de multe lucruri ai in casa. Este bine sa iti oferi timp pentru asta iar apoi dupa ce iti faci o rutina, o sa vezi ca lucrurile merg mai repede. Poti face chiar o lista cu cine ce trebuie sa faca. Daca faceti prin rotatie, un calendar va ajuta sa tineti o evidenta.
Indiferent cat de mici sunt cei mici sau cat de mari sunt cei mari este necesar ca fiecare sa faca cate ceva. Astfel ii vei responsabiliza, vor aprecia mai mult ceea ce faci pentru ei si vor pastra curatenia mai mult timp. Vei vedea ca terminati totul mult mai repede si aveti mai mult timp de petrecut impreuna. Ajuta sa stabiliti o zi si un interval orar. In felul asta nu apar scuze si toata lumea stie ce are de facut.
Copiilor le place sa ajute dar de obicei nu sunt lasati sa o faca. Un copil de 1 an imita ceea ce vede la tine. Chiar daca trebuie sa strangi apoi dupa el, lasa-l sa faca. Ii va face placere si va invata ca e normal sa faca asta (mai ales baietii). Cu adolescentii e mai greu daca nu i-ai pus sa faca nimic niciodata. Dar cu incurajare si sustinere, pentru ca de asta au cea mai mare nevoie, ii vei aduce pe drumul cel bun. Regula asta se aplica si in cazul barbatilor, in cazul in care ai un sot/partener care nu te ajuta. Arata-te incantata de ce au reusit sa faca. Data viitoare spune-le mai exact cum ai vrea sa fie facute lucrurile. Ai rabdare si impuneti sa nu te duci sa faci apoi dupa ei. Daca faci asta inseamna ca nu e problema la ei, care si-au facut treaba cum au putut, ci la tine care vrei sa fie facut totul intr-un anumit fel.
Pentru mine asta e reteta perfecta pentru o rutina de curatenie placuta, rapida si eficienta. Pe parcursul anului ea se mai schimba in functie de activitatile si prioritatile noastre. Dar acesti 3 pasi ma ajuta mereu indiferent de situatie.
Ai o rutina de curatenie? Care sunt pasi tai pentru a crea una?
H.U.G.S.,Aniela